Mai mulţi cetăţenii clujeni din această etnie cer ca numele să le fie transformat în “ţigan”. Locuitorii de pe strada Coastei din Cluj-Napoca, împreună cu Aurel Paşcu (foto), preşedintele Fundaţiei Roma-Umanitate şi vicepreşedinte al Partidei Romilor Pro Europa, încearcă să tragă un semnal de alarmă privind asocierea denumirii de “rom” cu cea de “român”.

“Noi spunem că suntem ţigani, nu romi. Ţigan înseamnă cultură, păstrarea tradiţiei, limba vorbită, obiceiuri. Dacă ţi-ai pierdut numele, ţi-ai pierdut totul. Am fost botezaţi «romi» după anii ‘90, iar naşii acestui cuvânt au fost Petre Roman şi Ion Iliescu. Nu ne convine acest nume şi nu am vrea să se facă o asociere între «romi» şi «români». Vrem să ni se conserveze tradiţiile şi numele. Am tras un semnal de alarmă la propunerea domnului deputat William Brânză (PDL Bucureşti)”, a declarat Paşcu.

Francisc Ludwig, liderul Partidei Romilor Pro Europa, susţine că reprezintă 10-15.000 de romi din Cluj-Napoca şi spune că aceştia preferă denumirea de ţigani.

“În comunitatea Coastei trăiesc în jur de 400-500 de romi. În municipiul Cluj-Napoca trăiesc 10-15.000 de romi, iar 80-90% nu vor îşi piardă denumirea de «ţigan». Din cauza denumirii de «rom» s-a spus că majoritatea faptelor romilor sunt făcute de români. Nu vrem să mai fim acuzaţi că ne folosim de cuvântul «rom» ca acoperire şi am prefera să ni se spună ţigani”, a declarat Ludwig.

Romii din comunitatea de pe strada Coastei din cartierul Mărăşti sunt preocupaţi de denumirea etniei lor. “Ni se spune «ţigani» de când e lumea. Nu suntem bine văzuţi şi, pentru că suntem minorităţi în România, ajungem să fim separaţi de restul oamenilor. Ar trebui să se lucreze şi la mentalitatea majoritarilor, să se înţeleagă că ţiganul e un simplu om”, consideră Ernesc Creta, de 60 de ani. El spune că romii din Bulgaria sau din Cehia susţin că provin din ţara noastră.

“Ţiganii din România sunt foarte rău văzuţi în străinătate. Ţiganii bulgari şi cehi spun că sunt din România ca să nu îşi facă de ruşine ţara lor”, a spus Creta. O femeie romă comenta situaţia: “Dacă suntem ţigani, de ce să ne simţim jigniţi?”. Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, susţine că nu denumirea este importantă.

“Fiecare persoană poate fi apelată cum doreşte. Nu cred că acesta este cel mai arzător subiect pentru comunităţile rome. Din câte ştiu eu, mare parte a comunităţii rome doreşte să fie apelată cu cuvântul «rom»”, a declarat Asztalos.

Sursa: Ziua de Cluj, 23 august 2010.

Related External Links

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.