În cursul lunii aprilie 2011 PaginaMedicală.ro a anunţat aici că pe 12 aprilie a fost lansat programul „O generaţie de specialişti romi în domeniul medical” (scuzaţi-le confuzia între termenii la modă şi cei corecţi) prin care 500 de studenţi şi elevi ţigani interesaţi să urmeze o carieră în medicină urmează să beneficieze de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014.
Se spune că programul vizează formarea unei elite de medici ţigani şi dezvoltarea unui mecanism de susţinere a tinerilor aparţinînd etniei respective.
Potrivit proiectului, 125 de studenti si elevi de etnie roma de la facultati, colegii si scoli post liceale din domeniul medical vor fi coordonati in activitatea academica de 30 de mentori – medici rezidenti. Prezent la eveniment a fost si dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), care i-a felicitat pe initiatorii programului, sustinand ca beneficiari vor fi in primul rand pacientii si mai apoi institutia pe care o reprezinta.
Acum cîteva zile, în 25 iulie, aceeaşi PaginăMedicală.ro scria aici despre cele 80 de burse academice pentru medicii rezidenţi, mediciniştii şi elevii ţigani.
Astfel, pe parcursul anului de studiu 2011 – 2012, tinerii romi care invata in cadrul facultatilor, colegiilor sau scolilor postliceale cu profil medical acreditate in Romania au acces la 80 de burse academice.
Pe langa bursele prin care pot primi pana la 3.500 de euro pe an, studentii romi medicinisti, medicii rezidenti si elevii vor beneficia si de pregatire in cadrul centrelor de mentorat. 30 de medici vor coordona centrele de mentorat la nivel local pentru organizarea periodica a intalnirilor de studiu si practica cu studentii admisi in program.
Informaţii suplimentare despre formular şi modalităţile de înscriere apar în articol. Mie iniţiativa mi se pare lăudabilă, în ciuda folosirii repetare a termenului „rrom”, dar voi urmări derularea programului (în măsura în care voi putea) pentru că mă interesează mai mult rezultatele şi efectele de durată decît o simplă iniţiativă.