Prague heart of nations 2019: țiganii
Festivalul este unul dintre cele mai mari acțiuni ale minorităților naționale din republica Cehă și are loc începînd din 1999. Cam 30 de grupuri din toată lumea au acceptat invitația făcută în 2019.
Festivalul este unul dintre cele mai mari acțiuni ale minorităților naționale din republica Cehă și are loc începînd din 1999. Cam 30 de grupuri din toată lumea au acceptat invitația făcută în 2019.
Melodia face parte de pe albumul Maria Tănase Ani 30 - 40 lansat in anul 2011 de Electrecord.
Află cum se face o scrumieră avînd la dispoziție o bucată de cupru și un ciocan. Durează o jumătate de oră dar meșterii fierari sînt singurii care mai creează astfel de obiecte manual.
Află cum se face un bol de lemn sau un gavanel, adică un obiect care poate fi folosit atît în bucătărie cît și pentru decor.
Cum se face o tigaie din cupru? Nu este simplu și nici ușor, dar meșteșugarii țigani o fac cu plăcere și dau naștere unor obiecte de calitate, originale.
Anul trecut de Moș Nicolae, adică 5 decembrie 2020, Mircea Bravo i-a făcut o vizită lui Haurențiu, i-a ajuns în atelier iar rezultatul e amuzant.
Formația de dans Ilo Romano a participat la zilele Rodnei în anul 2011 (ediția a treia).
Cîteva imagini de la Festivalul Tinereții din Costinești, ediția 2008.
Un dans țigănesc interpretat cîndva la sfîrșitul anului 2008 - începutul anului 2009. Cineva spune că a fost găsit pe internet ceva mai devreme (2007) și că ar fi originar din Transilvania.
Titanii muzicii lăutărești românești sînt considerate cele mai frumoase cîntece lăutărești de ascultare și de pahar. De la Dona Dumitru Siminică și pînă la Cornelia Catanga, Electrecord a pregătit un colaj cu cele mai cunoscute voci din muzica lăutărească.
Despre autorul celebrei melodii „La Chilia-n port“ (ar fi cea mai cîntată melodie de către deținuți) cei de la Adevărul spun că a murit în 2010, în anonimat, la Galaţi. Puiu Spiru s-a născut în 1927 iar în tinerețe a fost trimis de comunişti la reeducare pe şantierul de la Bicaz. Mai multe informații găsești aici, iar interpretarea lui Ionel Tudorache este însoțită de versuri.
Dacă încă mai ai chef să asculți muzică lăutărească s-ar putea să mai ai prilejul să o faci în centrul vechi din București. Înregistrarea alăturată a fost încărcată pe YouTube în iunie 2020.
În prima înregistrare Dorinel și Costel Cutiuță au ridicat jurații de la concursul Românii au talent, ediția 2021, în picioare cu spectacolul lor. Cei doi sînt tată și fiu, muzicieni de profesie.