Țările Române au susținut sclavia cîteva sute de ani înainte de eliberarea țiganilor din robie în 1855 în Moldova, respectiv 1856 în Țara Românească (la 7 ani după ce proclamațiile revoluționarilor din 1848 stabileau asta). Foștii robi au fost ținuți la periferia societății românești, fără a fi integrați, iar asta se vede chiar și în zilele noastre (în atitudinea și comportamentul multor români, ceea ce a dus la încercarea de înlocuire a termenului de țigan cu rrom / rom – o chestie complet ineficientă atîta vreme cît nu se schimbă atitudinea care a dus la folosirea peiorativă a termenului țigan).

Repetă chestia asta, ca s-o ții minte: Țările Române au susținut sclavia cîteva sute de ani înainte de eliberarea țiganilor din robie. În Țara Românească primii robi țigani au fost menționați în documentele cancelariei voievodale la sfîrșitul secolului al XIV-lea iar în Moldova la începutul secolului următor.)

Biserica Ortodoxă Română a fost unul dintre cei mai mari proprietari de sclavi din acea perioadă, folosindu-i la tot felul de munci în preajma bisericilor și mănăstirilor.

Iar azi aflu (dintr-un articol publicat ieri de G4Media) că au apărut acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia etniei respective și că cercetarea teologică se poate face doar cu voie de la Patriarh.

Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

Proiectul de cercetare a sclaviei țiganilor a fost inițiat de prof. dr. Ștefan Tobler, pastor de origine elvețiană în cadrul Bisericii Evanghelice, și urma să fie realizat de Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu, din care fac parte și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiuiar anul trecut Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a depus proiectul pentru finanțare din fondul de cercetare oferit de EEA Grants. Unul dintre scopurile proiectului este analizarea actiunilor BOR din ultimii 300 de ani care au vizat minoritatea. Proiectul fusese declarat cîstigător pentru un buget de circa un milion de euro.

Motivul refuzului / cenzurii e cît se poate de clar: cei ce la conducerea BOR nu suportă critici, ignorînd chiar și adevărul istoric (ceea ce absolut normal pentru cineva care încearcă să profite la greu de pe urma românilor).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.