Mi se pare ciudat că unii încă au impresia că schimbînd denumirea unei anume minorități din România din țigan în rom și condamnînd primul termen în favoarea celui de-al doilea au impresia că gata, folosirea unui apelativ peiorativ la adresa etniei va înceta subit și că vor avea șansa să se integreze în civilizația actuală (așa cum e ea, rea sau bună – nu e momentul să comentez pe marginea ei, așa că nu o voi face).

Petre Florin Manole, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) , pe care l-am auzit vorbind la conferința Discriminarea nu este ereditară în cursul săptămînii trecute, spunea la un moment dat că odinioară era țigan, iar acum este rom. Hai să zicem că-i iert confuzia pe care a făcut-o între identitate și apartenența la un grup sau o mișcare socială (nu toată lumea poate face o asemenea distincție, chiar dacă nu e foarte greu de făcut), dar nu prea pot să trec cu vederea că a uitat un lucru elementar: schimbarea unui termen nu poate schimba atitudinea celor din jur

Da, unii țigani fură, mint, cerșesc (etc, etc – știi foarte bine tipul de comportament la care mă refer), așa cum unii țigani muncesc, sînt cinstiți și caută să facă în jurul lor o lume mai bună pentru ei și pentru semenii lor (indiferent de apartenență). Lumea are tendința să accentueze partea rea sau proastă a lucrurilor pe motiv că așa-s educați și așa a evoluat specia umană, de multe ori trecînd cu vederea sau minimizînd partea bună pe motiv că nu reprezintă un pericol care le amenință viața, integritatea sau averea.

Dacă țiganii redenumiți romi vor continua să aibă aceeași atitudine ca pînă acum (indiferent de care parte a ”baricadei” se află), oamenii din jurul lor vor continua să se comporte la fel ca și pînă acum cînd vine vorba de etnia din care fac parte. Adică vor continua să-i condamne pe minoritari pentru că unii dintre ei vor continua să fure, să mintă, să cerșească, etc. Cu o diferență însă: nu se vor mai lega de țigani, se vor lega de romi. Dar se vor lega de cineva.

Acest cerc vicios se poate termina într-un singur mod: prin exemplu personal. Adică țiganu care face chestii faine și bune trebuie promovat mai mult decît ăla care fură sau cerșește, iar a doua categorie trebuie reeducată (alt capitol separat pe care nu vreau să-l detaliez acum) și integrată pentru a mai rări uscăturile. Educația are efecte deosebite și foarte benefice cînd vine vorba de aspectul ăsta, dar e mult mai greu de făcut decît condamnarea termenului de țigan.

Da, termenul ăsta e folosit de multă vreme, iar unii oameni l-au folosit peiorativ de-a lungul ultimelor secole. Nu ai cum să-i împiedici să facă asta, sînt aceeași oameni care folosesc peiorativ și termenul de țăran (sau redneck dacă ar fi pe continent nord-american), dar parcă nu-i văd pe țărani protestînd că sînt apelați ala în oricare altă situație. Dar nici nu ai cum să trăiești în trecut și să condamni folosirea de acum a termenului țigan pentru că acum 200 de ani se referea la sclavii de pe teritoriilor românești de acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.