Maria este fetiţa blondă cu ochii verzi găsită printre ţiganii stabiliţi în Fasala, Grecia, şi considerată răpită de cuplul care o creştea: testele ADN au arătat că fetiţa nu este înrudită cu aceştia, adică Hristos Salis, 39 de ani, şi Eleftheria Dimopoulou, 40 de ani. Cei doi sînt acuzaţi de răpirea unui copil şi au apărut în faţa justiţiei la începutul săptămînii, iar capetele de acuzare se vor putea mări pentru că femeia avea două cărţi de identitate diferite, fiind cunoscută şi sub numele de Selini Sali, şi alte documente care sugerau că cei doi au 14 copii, însă 6 dintre ei erau înregistraţi ca fiind născuţi într-un interval de 10 luni… în colţuri diferite ale Greciei.
În timpul interogatoriului cei doi ţigani au povestit diferite versiuni despre cum au găsit fetiţa, deşi ultimele informaţii ar fi zis că au cumpărat-o cu 1000 de euro.
Fetiţa, considerată acum în vîrstă de 5-6 ani, vorbeşte doar cîteva cuvinte în dialectul ţigănesc şi în greceşte, iar poliţia suspectează faptul că ar proveni din nordul sau din estul Europei, posibil din Scandinavia sau Bulgaria.
O organizaţie non-guvernamentală, Zîmbet de copil, căreia i-a fost încredinţată Maria susţine ca fetiţa a fost exploatată de ţigani pentru a face rost de bani, iar aici găsiţi două înregistrări cu ea dansînd: într-una alături de Maria Dimitriou, 21 de ani, nepoata liderului grupului de ţigani, iar alta, de acum 2 ani, o arată pe fetiţă, cu o suzetă în gură, învîrtindu-se şi încercînd să danseze.
Pe de altă parte, cei de la Adevărul susţin că autorităţile elene au descoperit că Maria nu se află pe lista de copii dispăruţi întocmită de Interpol.
După ce ADN-ul micuţei a fost verificat, oficialii internaţionali au confirmat faptul că dispariţia Mariei nu a fost reclamată. Vecinii familiei la care a fost găsită Maria susţin că micuţa ar fi fost vîndută de un cuplu de romi din Bulgaria.
Acest lucru întăreşte o altă ipoteză pe care reprezentanţii poliţiei din Grecia au lansat-o după audierea cuplului la care fata a fost găsită. Potrivit ultimelor informaţii, fetiţa cu trăsături scandinave ar fi fost cumpărată de cei doi greci, Eleftheria Dimopoulou şi Hristos Salis, de la o familie de ţigani bulgari, după ce Bulgaria a condus o campanie puternică de combatere a adopţiilor ilegale, în perioada 2008-2010.
În ultima lor versiune a relatărilor către autorităţi, ţiganii care au crescut-o pe fetiţă le-au declarat anchetatorilor că un cuplu de bulgari le-a încredinţat copilul, nemaiputînd avea grijă de el, dar s-au ataşat de ea în loc s-o predea la autorităţi.
Activiştii acuză discriminarea romilor
Grupurile de activişti pentru drepturile omului acuză autorităţile elene şi opinia publică de stigmatizarea comunităţii rome cu eticheta de „traficanţi de copii“. Amnesty International a anunţat că va lupta pentru protejarea drepturilor romilor şi a condamnat acţiunile „incorecte“ de evacuare din casele lor. Reprezentanţii comunităţii rome din Grecia şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la discriminarea pe care o vor înfrunta ca urmare a mediatizării acestui caz, afirmînd că mulţi vor crede că romii fură copii.
O parte dintre ei au apărut la televiziunile greceşti cu copiii lor, pentru a demonstra că se pot găsi trăsături deschise la culoare şi în interiorul familiilor de romi. Romii denunţă rasismul în acţiunile poliţiei elene, motivând că verificările pe baza caracteristicilor fizice sunt discriminare etnică.