Originea indiană a ţiganilor era destul de clară de ceva vreme, cel puţin aşa spune teoria la modă. Aceasta s-a bazat pe studiile pe baza limbii şi dialectelor ţigăneşti şi pe baza culorii pielii, dar nu se ştia cu certitudine condiţiile în care aceştia au emigrat şi detalii despre clasa socială din care provin.

Mai recent studiul genetic publicat de cei de la Nature susţine că ţiganii din Marea Britanie şi Europa provin din casta „daliţilor”, „de neatins”, cea mai de jos castă indiană, şi au emigrat din sub-continentul indian acum 1.400 de ani.

Hotnews pomeneşte într-o ştire de acest studiu şi de citarea lui în The Daily Telegraph.

Un studiu condus de o echipa de academicieni indieni si estonieni, din care a facut parte si Dr Toomas Kivisild de la Universitatea Cambridge, confirma originile acestora in sub-continentul indian si chiar identifica locatia si paturile sociale din care provin acestia.

Studiul, care a fost publicat luna aceasta in revista Nature, a examinat cromozomii Y din mostre de ADN pentru a compara semnatura genetica a barbatilor tigani cu cea a indienilor.

Oameni de stiinta de la Hyderabad’s Centre for Cellular and Molecular Biology au colaborat cu colegi din Estonia si Elvetia pentru a compara peste 10.000 de mostre de la membri din 214 grupuri etnice diferite de indieni. Ei au incercat sa gaseasca o corespondenta a unui cromozom Y din Asia de Sud, cunoscut ca „haplogroup H1a1a-M82”, cu mostrele de la tiganii de sex masculin din Europa.

Cea mai mare potrivire s-a constatat in nord-vestul Indiei. Densitatea cea mai mare este inregistrata in zone dominate de grupul etnic „doma”, dalitii, casta cea mai de jos, athinganos, sau de neatins, in greaca, si care era discriminat pe scara masiva.

Cercetatorii cred ca stramosii tiganilor de azi si-au inceput exodul spre vest pentru a lupta in razboaie
 in regiunea cunoscuta astazi ca Punjab, intre anii 1001 si 1026, cu promisiunea de a obtine o promovare pe scara sociala.

Mai tarziu, au fugit de prabusirea regatelor hinduse in Pakistanul de astazi, multi dintre ei asezandu-se in zona Gilgit.

Exodul spre Africa de Nord si Europa sugereaza ca ar putea fi vorba de refugiati care fugeau de raspandirea islamului in continentul subindian.

Tiganii din Marea Britanie considerau ca provin din Egipt – de unde credeau ca provine si numele de „gypsy” – si, dincolo de asta, din India. Joseph Jones de la Gypsy Council spune ca fotografii vechi ii arata pe tigani imbracati cu haine traditionale indiene pana acum o suta de ani.

El afirma ca acest nou studiu este util deoarece confirma stiintific originea indiana a comunitatilor de roma din Europa si mostenirea lor comuna ar trebui acum acceptata de comunitatile mai noi de indieni din Marea Britanie. „Nu suntem proscrisi aici. Nu-mi pasa daca suntem asociati cu dalitii – nu mai traiesc intr-o comunitate in care exista caste. Ma simt un pic indian, intotdeauna am avut afinitati cu indienii”, spune acesta.

Prima atestare documentară a ţiganilor pe teritoriul românesc datează din 3 octombrie 1385, cînd un grup de ţigani a fost oferit ca robi (sclavi) de către domnitorul Vladislav Mănăstirii Vodiţa. În secolul al XIX-lea, sub influenţa ideilor liberale ale revoluţiei de la 1848, toţi oamenii au fost declaraţi liberi şi egali, robia (sclavia) ţiganilor fiind definitiv abolită in 1856.

Se ştie că cea mai mare comunitate de ţigani se găseşte în România, iar în ultimele decenii se încearcă furtul denumirii naţiunii române, ţiganii ajungînd să fie numiţi romi, rromi sau romanes.

Related External Links

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.