Întrebarea este cît se poate de simplă, deşi poate are nevoie de unele explicaţii. Toţi sîntem cetăţeni români, indiferent de naţionalitate: români, maghiari, saşi, secui, ţigani, turci, etc. Sînt o mulţime de minorităţi pe teritoriul actual al României şi n-am chef să intru în detalii de genul ăsta.

Aşa că, din acest punct de vedere, dacă sînteţi români, maghiari, germani, turci, etc. cu drepturi în această ţară răspunsul este cît se poate de simplu: sînteţi cetăţeni români de naţionalitatea… (completaţi voi punctele).

Cu ţigani problema este un pic diferită. Nu vreau să scriu (cel puţin de data asta) despre problemele pe care unii dintre ei le creează: cerşesc, fură, înşeală, fac afaceri mai mult sau mai puţin legale, etc. Au devenit destul de cunoscuţi din cauza asta prin toată Europa, nu doar la noi. O parte dintre ţigani sînt integraţi în societatea românească şi preferă munca în locul ilegalităţilor, dar şi asta este (relativ) o altă poveste.

Dar toate acestea sînt lucruri destul de cunoscute. Dacă deschideţi un pic ochii să le vedeţi (sau revedeţi) de multe ori.

S-a vorbit de multe ori despre integrarea ţiganilor în societate, s-au alocat bani în acest sens, s-au făcut unele măsuri despre care am relatat (cel puţin parţial) şi aici. Partea bună este că programele astea au avut succes… cel puţin în unele cazuri. Însă în majoritatea lor ele au eşuat lamentabil: mulţi dintre ţigani sînt vestiţi chiar şi acum pentru sărăcia, comportamentul şi ilegalităţile lor. Ei nu pot, nu vor sau nu sînt lăsaţi să muncească pentru un trai mai bun… n-am de gînd să generalizez în vreun fel motivele, depind de situaţie. Dar pentru foarte multă lume termenul etnic de ţigan este asimilat cu: 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele (sursa http://dexonline.ro/definitie/%C8%9Bigan) şi este folosit peiorativ.

Pînă la urmă, ce înseamnă integrarea unei minorităţi în societate. Unul din principalele aspecte ale integrării este accesul la slujbe, altul este respectul şi aprecierea din partea majorităţii. Unii oameni consideră că simpla modificare a termenului de ţigan cu rrom-rom-romanes face acest lucru foarte bine, deşi oamenii din spatele denumirii (fie veche fie nouă) rămîn aproape neschimbaţi. Aparent, este mult mai uşor să schimbi o denumire şi să insişti pînă în pînzele albe (asta înseamnă şi băgatul pumnului în gura celor care protestează) că acea denumire e corectă decît să schimbi un grup de persoane care s-a arătat foarte reticent la schimbare.

Marea majoritate a oamenilor se comportă ca o turmă tocmai din cauza dorinţei de integrare în grup. Adică dacă un grup mic de persoane face suficient de multă gălăgie un număr din ce în ce mai mare dintre cei din jurul lor vor prefera să facă aşa cum spune grupul ăsta mic în loc să îi oprească din acţiunile lor tocmai pentru a nu le intra în vizor.

Iar dacă există suficientă insistenţă şi suficientă gălăgie pe o anumită temă (de exemplu schimbarea ţiganilor în rromi) efectul este asemănător cu cel al bulgărelui de zăpadă care, rostogolindu-se, devine din ce în ce mai mare, ajungînd să producă o avalanşă… Pentru că unii dintre români preferă să încerce să se adapteze, deşi este în dezavantajul lor, acceptînd în tăcere un furt pe faţă.

Deci, cum vă identificaţi? Sînteţi români, rromi-romi-romanes sau ţigani? Cu alte cuvinte, faceţi parte din turma fără creier şi coloană vertebrală sau aveţi o identitate clar definită?

This Post Has One Comment

  1. Me sem rrom! (eu sunt rrom)

    Titlul corect ar fi asa: Suntem geto-daci,valahi,vlahi sau olahi?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.