Acum doi ani pomeneam despre şcoala creştină construită în Tinca, o comună din judeţul Bihor, iar anul trecut despre francezii care au fost în zonă pentru a ne ajuta să le găsim locuri de muncă ţiganilor. Zilele acestea Adevărul.ro spune că trei sute de mii de euro sînt cheltuiţi din buzunarul lyonezilor pentru reintegrarea ţiganilor, dar aceştia sînt hotărîţi să se reîntoarcă în Franţa. În Lyon s-au stabilit, în ultimii ani, mii de ţigani proveniţi din România.
Statisticile anului trecut arătau că 60% dintre ţiganii din Lyon erau originari din Tinca.
Nu mai puţin de 60 de locuinţe din localitatea bihoreană Tinca au fost racordate la energie electrică, cu bani de la francezi. Municipalitatea din Lyon a alocat 300.000 de euro pentru comunitatea de ţigani de la Tinca, iar efortul financiar s-a doar pentru reintegrarea ţiganilor şi pentru a-i determina pe aceştia să rămînă în România, ţara lor de origine. Dar, nimic nu pare să îi mulţumească pe ţigani.
„Aş rămîne dacă aş cîştiga 1.000 de lei pe lună”, ne-a spus, ieri un ţigan din colonia bihoreană care a fost vizitată de viceprimarii oraşului Lyon. Demnitarii francezi au fost întîmpinaţi cu pîine şi sare la Tinca, iar în colonia de ţigani au avut parte de dansuri ţigăneşti şi ciocolată cu rom.
„Prioritatea noastră este ca ţiganii să se poată integra cît mai bine în localităţile şi în ţara lor. Ştim că acest lucru nu se va petrece de pe o zi pe alta. Nu avem cum să oprim migrarea lor în Franţa, deoarece atît România, cît şi Franţa sînt două state membre ale Uniunii Europene, două state democratice”, a afirmat Hubert Julien Laferriere, unul din viceprimarii din Lyon.
Deşi au energie electrică, ţiganii nu sînt mulţumiţi cu acest confort. Nici nu se gîndesc să rămînă în Tinca. Pentru ei Franţa este Paradisul. „Mergem şi cerşim. Nu e greu. Stăm jos şi primim bani. Vreau să mă întorc în Franţa. E ceva normal. Am nevoie de bani”, ne-a spus Fekete Remus (52 ani), tatăl a opt copiii.
Autorităţile locale se gîndesc la tot felul de soluţii pentru a-i determina pe ţiganii din Tinca să nu părăsească localitatea. „Noi avem o convenţie pe doi ani cu autorităţile din Franţa, dar vom continua proiectele împreună. După ce am reuşit să racordăm 60 de locuinţe la energia electrică, vor urma şi altele”, a spus primarul din Tinca, Teodor Coste.
Articolul de pe Adevărul.ro este mai lung. Puteţi să-l citiţi dacă vă interesează, dar concluzia este clară: degeaba îi expulzează francezii pe ţigani, asta nu este o rezolvare a problemei. Ei trebuie integraţi, fie acolo, fie aici, pe meleaguri mioritice.