Conform unui studiu denumit Situaţia ţiganilor din România prezentat de Fundaţia Soros şi a cărui date au fost publicat de Hotnews în mai 2012 doar 10% dintre ţigani au avut constant un loc de muncă în ultimii doi ani, iar 50% au afirmat că lucreaza pe cont propriu. Se susţine că în realitate 90% dintre ţigani au lucrat la negru.
Personal nu pot să nu mă întreb cîte persoane au fost chestionate şi care este numărul total de etnici ţigani la care au fost raportate cifrele. Numărul oficial de ţigani notat la ultimul recensămînt este un pic peste o jumătate de milion (dacă reţin bine), dar unii spuneau că prin România ar fi peste două milioane. Probabil ultimul număr este o aberaţie (ca multe altele), o exagerare grosolană, dar tendinţa ţiganilor de a se… estompa în populaţia majoritată nu este deloc nou (folosirea termenilor rrom sau romanes este un alt exemplu).
Initiatorii proiectului arata ca structura ocupationala a persoanelor de etnie roma indica in continuare un grad scazut de integrare pe piata muncii, de doar 35,5%.
Alti 36% dintre tiganii chestionati au precizat ca ar dori un loc de munca si 28% au spus ca sunt inactivi.
„Este un nivel scazut al ocuparii in comparatie cu cel national. La nivelul populatiei generale din Romania, rata ocuparii era in 2011 de 58%, iar rata somajului de 7,6%. Ponderea romilor care au un loc de munca stabil este semnificativ mai mica: doar 10% dintre cei intervievati au lucrat permanent in ultimii doi ani, iar 51,5% din esantion declara ca nu au lucrat niciodata in ultimii doi ani. 38% din persoanele ocupate lucreaza ca muncitori necalificati, 32% au ocupatii calificate (muncitori, vanzatori, comercianti), 9% sunt muncitori in agricultura, in timp ce 13% au ocupatii traditionale rome”, se arata in studiu.
Initiatorii studiului afirma ca disponibilitatea respondentilor de a munci continua sa fie semnificativa, 76% dintre cei care nu sunt ocupati spunand ca vor sa inceapa imediat sa lucreze daca primesc o oferta.
Femeile practica in proportie mai mare decat barbatii meseriile traditionale si se regasesc frecvent in ocupatii care presupun ingrijirea persoanelor in dificultate, a copiilor sau in cea de mediator scolar sau sanitar.
Cat priveste tinerii, acestia au un grad mai mic de ocupare pe piata muncii, 20% dintre cei cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani se declara inactivi, iar 42% spun ca sunt someri.
Mai multe date statistice despre studiu sînt oferite aici.
Poți să le urezi Casă de piatră chiar dacă au trecut 4 săptămîni (cel puțin…
Trebuie să recunosc, n-am fost pînă acum prin Craiova dar orașul pare frumos așa, doar…
Iar în cazul ăsta dacă nu merge Haurențiu la dentist, Piranda face în așa fel…
Dacă tot am ajuns la porcăriile pe care unii le consideră ca fiind muzică trebuie…
O problemă e lipsa acută de educație și faptul că unii consideră folosirea violenței este…
Să spui că asta este muzică înseamnă să insulți muzica cu gusturile tale proaste și…