Anul acesta, sau mai precis luni, 20 februarie 2012, se împlinesc 156 de ani de la dezrobirea ţiganilor în Ţările Române.

Dacă nu ştiaţi deja, în perioada 10-22 decembrie 1855 Adunarea Obştească a Moldovei şi domnitorul Grigore Al. Ghica au adoptat „Legea pentru desfiinţarea robiei şi regularizarea despăgubirii şi trecerea emancipaţilor la dare către stat”. În Ţara Românească decretarea legii pentru emanciparea ţiganilor s-a petrecut în perioada 8-20 februarie 1856. Cu această ocazie s-a desfiinţat robia ţiganilor aparţinînd proprietarilor particulari, oferindu-le şi o despăgubire de 10 gal­beni pentru fiecare persoană, plătită eşa­lonat în mai mulţi ani. Ţiganii erau obligaţi să se statornicească, fiindu-le interzisă stră­mu­ta­rea pe o perioadă de 10 ani.

Cu această ocazie în Moldova şi în Muntenia deveneau oameni liberi peste 250.000 de foşti ţigani robi. Pentru mai multe informaţii puteţi citi discursul lui Mihail Kogălniceanu despre acest subiect.

Anul acesta ONG-urile care îi au ca domeniu de activitate pe ţigani (şi-s destule că au apărut ca ciupercile după ploaie) aniversează dezrobirea ţiganilor pe o perioadă de mai multe zile, aproape o săptămînă, pentru a cuprinde mai multe zone ale ţării. De asemenea, se doreşte promovarea unui calendar cu momente istorice aniversare specifice etniei ţigăneşti.

Un articol de pe hotnews spune că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a făcut ieri o comparaţie între ţigani şi negrii din statele unite din America de Nord: că ar trebui să-şi facă nişte formaţiuni politice ca să le apere drepturile. Mai meneţionează că românii şi-au dezrobit sclavii cu 10 ani înainte de americani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.