Despre Racoş se spune că este o comună din judeţul Braşov, la vreo 60 de kilometri de Braşov, în care trăiesc o mie de ţigani şi două mii de maghiari. Se mai spune că minorităţile respective au conflictele destul de violente şi că nu-s tocmai noi: în ultimele 3 luni pe străzile localităţii patrulează o echipă de 30 de paznici înarmaţi, foşti luptători de elită, a căror scop este să aducă ordinea.
Aşa cum era de aşteptat, mass-media a folosit prilejul de a face din ţînţar armăsar: Evenimentul Zilei, de exemplu, spune aici (printre altele – pentru că articolul se continuă pe paginana lor) că:
Raiul şi Iadul se întâlnesc la Racoş, situat la vreo 60 de kilometri de Braşov, localitate unde trăiesc 1.000 de ţigani şi alte 2.000 de unguri. Ultimii fac echipă împotriva romilor.
Furci, topoare şi vreo trei căruţe pline cu pietre au fost armele cu care ţiganii au încercat, în luna aprilile, să facă legea în comuna braşoveană Racoş. Ungurii din sat, cei care acuză încontinuu că tot ce muncesc ei fură ţiganii, au încercat să se apere. Din lupta dusă în mijlocul satului, cel mai „şifonat” a ieşit fiul primarului, care a stat săptămâni întregi internat din cauza pietrelor pe care le-a luat în cap. „Nu se mai putea”, spun maghiarii din sat, care au cerut aproape în genunchi primarului să fie păziţi de ţigani. După scandalul sângeros, poliţiştii din sat şi mai multe echipaje de jandarmi au încercat să facă linişte. Nimeni nu ştie însă de ce nu reuşesc niciodată să-i ţină deoparte.
Jurnalul Naţional spune aici (este tot un extras din articol) că:
În luna aprilie, mai mulţi ţigani i-au luat la bătaie pe localnicii maghiari care se aflau într-un bar din localitate. Patru persoane au ajuns cu leziuni grave la spital, anunţa Antena3. În urma încăierării, spiritele s-au inflamat în localitate. Oamenii declarau, la vremea respectivă, că din cauza ţiganilor au ajuns să se teamă să mai iasă din case. Aşa că autorităţile, cu ultimii bani de la bugetul local, au decis să apeleze la serviciile unei firme de bodyguarzi.
Specializaţi în misiunile din Irak, luptătorii din trupele speciale şi-au luat treaba în serios, aşa că, de când au ajuns la Racoş, au desfăşurat misiuni de filaj sub acoperire pentru a identifica oamenii- problemă din comunitate, dar şi misiuni de protecţie a civililor cărora li se cereau taxe de protecţie. Aceştia însoşesc chiar şi poştaşul în ziua în care se împart pensiile şi alocaţiile.
Bodyguarzii au venit înarmaţi, însoţiţi de câini de intervenţie, cu ATV-uri şi SUV-uri. Fondurile pentru angajarea trupelor speciale au fost asigurate de la bugetul local, care acum este pe terminate.
Soluţii? N-aş putea spune că am. Deocamdată. Ar trebui să cunosc toate informaţiile situaţiei, iar cele scris în mass-media nu prea are nici o valoare.
Poți să le urezi Casă de piatră chiar dacă au trecut 4 săptămîni (cel puțin…
Trebuie să recunosc, n-am fost pînă acum prin Craiova dar orașul pare frumos așa, doar…
Iar în cazul ăsta dacă nu merge Haurențiu la dentist, Piranda face în așa fel…
Dacă tot am ajuns la porcăriile pe care unii le consideră ca fiind muzică trebuie…
O problemă e lipsa acută de educație și faptul că unii consideră folosirea violenței este…
Să spui că asta este muzică înseamnă să insulți muzica cu gusturile tale proaste și…