Aparent unii nu se pot obişnui cu ideea pierderii avantajelor obţinute de pe urma confuziei dintre ţigani şi români la nivel european şi a profitării de pe urma haosului intern… aşa că protestează şi manipulează.
Reprezentanţii a şase organizaţii neguvernamentale au marşăluit ieri în Capitală în semn de protest faţă de proiectul de lege propus de deputatul PDL Silviu Prigoană de schimbare a denumirii romilor în „ţigani”. Protestatarii au declarat că vor cere medierea acestei dispute de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Romii cer arbitrajul OSCE în privinţa schimbării denumirii de „rom” în „ţigan” propusă de deputatul Silviu PrigoanăDeşi anunţaseră o prezenţă consistentă (peste 200 de persoane), în faţa Guvernului s-au adunat circa o sută de reprezentanţi ai minorităţii cu denumire disputată. Au fost prezenţi membri de la Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială (CEDS), Romani CRISS, Alianţa Civică a Romilor din România – ACRR, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) şi Asociaţia Culturală Amphitheatrrom. Acestora li s-au adăugat şi câţiva cetăţeni români.
Gălăgioşi, în ciuda vremii nefavorabile, protestatarii au scandat „Me sem rom! Me sem rom!” („Eu sunt rom!”, în limba rromanes) sau „Opriţi prigoana romilor” timp de aproximativ o oră. „Nu vrem să fim jigniţi de domnul Prigoană, că nici noi nu l-am jignit”, ne-a declarat Dănuţ Dumitru, unul dintre organizatorii manifestaţiei. „«Rom» este o formulă mai civilizată de exprimare decât termenul de «ţigan» care înseamnă «rob», «slugă»”, a adăugat tânărul. Legaţi cu lanţuri şi „înarmaţi” cu mături şi linguri de lemn, cu puţin timp după ora 12.00 protesatarii au plecat spre Academia Română, ai cărei reprezentanţi au dat gir iniţiativei lui Prigoană.
„Ne-au chemat în vizită şi ne-au adus şi la manifestaţie”Cei mai mulţi dintre manifestanţi erau tineri. Unii dintre ei veniseră din afara Bucureştiului. „Ne-a chemat la un schimb de experienţă. Sunt elev la Liceul «Ion Ghica» din Olteniţa. Am vizitat nişte unităţi de învăţământ printr-un program al romilor şi ne-au zis să venim şi aici”, ne-a declarat Ionuţ Valentin Răduţ, de 19 ani, din Olteniţa. Lângă el, una dintre cele mai înfocate susţinătoare a manifestaţiei, Mariana Dobre, „lidera femeilor rome din Ialomiţa”, este funcţionar public şi a candidat la primăria comunei Ion Roată din judeţul Ialomiţa. Ea s-a uitat cu coada ochiului la elevul care tocmai „mărturisise” cum a ajuns acolo şi i-a reproşat: „Ce vrei să spui? Te-a adus cineva, nu ai venit singur?”. Apoi şi-a îndreptat tirul reproşurilor spre Silviu Prigoană. „Prigoană ne duce cu peste 1.000 de ani în urmă. Vrem să ne creştem copii în adevăr nu în minciună”, a declarat Mariana Dobre care este şi studentă la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Sursa şi continuarea: EVZ.ro.
Poți să le urezi Casă de piatră chiar dacă au trecut 4 săptămîni (cel puțin…
Trebuie să recunosc, n-am fost pînă acum prin Craiova dar orașul pare frumos așa, doar…
Iar în cazul ăsta dacă nu merge Haurențiu la dentist, Piranda face în așa fel…
Dacă tot am ajuns la porcăriile pe care unii le consideră ca fiind muzică trebuie…
O problemă e lipsa acută de educație și faptul că unii consideră folosirea violenței este…
Să spui că asta este muzică înseamnă să insulți muzica cu gusturile tale proaste și…