Oricît de neplăcută este opinia următoare şi efectele ei, ea este un exemplu al modului în care sînt percepuţi ţiganii.

Definiţia îi aparţine unui consilier local din Motril (Granada), care a declanşat o nouă polemică vizavi de problema taberelor ilegale ale ţiganilor români din zonă.

„Ţiganii români sunt o rasă nomadă, careia îi place să trăiască în colibe înconjurate de câini, făcând foc şi hrănindu-se din gunoaie”. Aşa i-a descris pe romi Antonio Escamez, consilier local al Primăriei din Motril (Granada). Declaraţia consilierului a fost făcută în plenul Consiliului Local, în 29 octombrie, motiv pentru asociaţiile Motril Acoge, APDHA şi Anaquerando să le taxeze ca „rasiste şi xenofobe”.

Problema a apărut când primii ţigani români au început să apară la marginea oraşului, unde au ridicat deja celebrele tabere ilegale, care au împânzit Spania şi Franţa, ducând la celebra decizie a Guvernului Sarkozy de a le demola şi a-i expulza pe ocupanţii acestora înapoi în România. Mai întâi, locuitorii cartierului Los Alamos, din Motril, lângă care au răsărit colibele, au făcut diverse plângeri la Primăria din localitate. „Nu putem concepe astfel de comportamente şi mod de viaţă în secolul XXI”, s-au plâns aceştia, citaţi de Ideal.

„Sunt incriminaţi doar ţiganii români, deşi în tabere trăiesc şi spanioli sau marocani”

Primăria, proprietara terenurilor pe care s-au ridicat taberele ilegale ale ţiganilor, a aprobat  în plen începerea procedurilor administrative de demolare a acestora. Decizia a stârnit, însă, protestele asociaţiilor amintite, care au trimis o scrisoare Primarului localităţii. „Prin hotărârea luată, situaţia de excluziune a familiilor afectate nu va face decât să se înrăutăţească, deoarece măsura de evacuare nu include acţiuni sociale de reintegrare în paralel”, au scris Motril Acoge, APDHA şi Anaquerando în misiva trimisă autorităţilor.

Aceste asociaţii au condamnat şi cuvintele consilierului Antonio Escamez şi, totodată, au acuzat autorităţilor că realizează „o etnificare a situaţiei cu consecinţe de stigmatizare alarmante, identificând doar populaţia de ţigani români ca ocupantă a acestor tabere, când acolo există şi persoane provenind din Maroc sau chiar Spania”.

Asociaţiile îi cer lui Carlos Rojas, primarul din Motril, o acţiune transparentă, conformă legilor în vigoare, coordonată de mai multe administraţii şi solicită colaborarea organizaţiilor sociale, pentru a se garanta drepturile persoanelor care locuiesc în acele tabere. „Problema nu se va rezolva prin evacuare, căci astfel aceştia se vor muta doar într-un alt loc”. Pe de altă parte, respectivele organizaţii au declarat că denunţurile de „insecuritate în cartier”, făcute de locuitorii din Los Alamos nu au nici un fundament, deoarece nu s-au concretizat aşa zisele „ameninţări” în niciun moment.

Sursa: Adevărul.es.

Related External Links

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.