Unul dintre articolele găsite pe reţea tratează subiectul originii şi răspîndirii ţiganilor. Imaginea de acolo apare în acest articol, sursa lui este Consiliul Europei şi Wikipedia. Fiecare stat european în care au ajuns ţiganii în migraţiile lor a căutat o metodă de a-i integra sau măcar de a-i controla într-o măsură sau alta. Succesul încă a ezitat să apară cînd a venit vorba de metodele lor de acţiune.

Ţiganii din România constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din România.

Conform recensămîntului din 2002 numărul celor care s-au declarat ţigani a fost de 535.140 de persoane (2,5% din totalul populaţiei), fiind a doua minoritate din România după cea maghiară. Cu toate acestea, numărul ţiganilor este cu mult mai mare  (atît pe la noi cît şi în restul Europei) pentru că mulţi dintre cei înregistraţi s-au declarat aparţinînd altei etnii. De asemenea, foarte mulţi ţigani nu sînt înregistraţi, neavînd certificat de naştere şi buletin. Conform estimărilor Consiliului Europei, numărul ţiganilor din România depăşeşte 1,8 milioane.

De-a lungul timpului numărul ţiganilor care şi-au declarat etnia la recensăminte a fluctuat în funcţie de restricţiile regimurilor politice: în 1930 în România erau puţin peste 240.000, în 1956, numărul a scăzut la 104.000, iar în 1966 la 65.000.  Recensămîntul din 1977 a numărat 227.000 ţigani, pentru ca în 1992 numărul acestora să ajungă la peste 400.000.

Restul articolului este pe România-Actualităţi.ro.

Related External Links

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.