Adela, soţia ţigancă a unui sas, şi Agnetha, soţia săsoaică a unui ţigan. Nu este o telenovelă, este studiu antropologic etnic-cultural transformat într-un film documentar – Adela & Agnetha. Iar trailerul acestui documentar se găseşte pe realitatea.net aici.

Geo Scripcariu, călătorul prin Ardeal din filmul documentar a făcut acum cîţiva ani o descoperire antropologică interesantă: undeva, în inima ţării, saşii şi ţiganii sînt vecini şi au format familii mixte. Fapte care în limbajul ştiinţific al autorului au denumirea de „Supravieţuire şi sincretism în Podişul Transilvaniei. Familii mixte de saşi şi ţigani”. În alt plan, Adela & Agnetha au devenit personajele unui documentar, studiu de caz venit să ilustreze teoria.

Prima familie de acest fel pe care a întîlmit-o a fost în toamna anului 2000 pe cînd făcea autostopul de la Sighişoara la Mănăstirea Sîmbata. A plecat de la premisa că dacă există cel puţin o asemenea familie într-un sat cu zece case ar putea să mai fie şi altele. Într-adevăr, cercetarea a demonstrat (cu o probabilitate redusă) că pot fi peste o mie de astfel de familii în Transilvania. În satul unde s-a filmat, Merghindeal, situat aproape de oraşul Agnita, a mai rămas o singură familie de saşi „puri”.

Filmul Adela&Agnetha a putut fi urmărit la Festivalul „Mişto” (6-8 august 2008) la Timişoara, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti în septembrie 2008, la ICR în octombrie 2008, la Festivalul de la Salonic.

Filmul Adela&Agnetha poate fi văzut la Festivalul „Mişto” (6-8 august) la Timişoara, va fi proiectat la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti în septembrie, la ICR în octombrie, la Festivalul de la Salonic şi la alte festivaluri de documentar şi de film antropologic din toată lumea.

Related External Links

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.