Ţiganii din România (1919-1944)

Minorităţi etnoculturale. Mărturii documentare. Ţiganii din România (1919-1944)*

Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală inaugurează cu acest volum o serie de restituţii documentare privitoare la minorităţile din România. Se intenţionează astfel alcătuirea unui corpus de mărturii menit să satisfacă exigenţe ale cercetării, prin accesul direct la sursele indispensabile oricărei reconstrucţii istoriografice.

Deşi ar putea părea pentru moment provocator, volumul de documente referitoare la Ţiganii din România (1919-1944)* vine să acopere o lacună informaţională adeseori invocată. Cronologic, mărturiile istorice date la iveală acum abordează cel puţin două momente importante din trecutul acestei etnii: efortul de a se crea o Asociaţie Generală a Romilor din România şi, un aspect de un tragism rar întâlnit, deportarea ţiganilor – cu tot cortegiul de suferinţe şi pierderi umane – în Transnistria în vremea regimului Ion Antonescu. Sunt puse de acum în circulaţie, pe lângă un număr compact de 365 documente, şi câteva mărturii directe ale unor supravieţuitori ai holocaustului, iar mai multe hărţi şi ilustraţii completează armonios şi sugestiv ceea ce poate deveni o veritabilă frescă din istoria acestei etnii. Pentru realizarea acestui volum au fost defişate o serie de fonduri documentare din Arhivele Naţionale ale României, îndeosebi aparţinând Inspectoratului General de Poliţie, Inspectoratul General de Jandarni, Prefectura Poliţiei Capitalei şi altor instituţii din ţară.

În felul acesta, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală caută să proiecteze ipostaze ale viitorului, când istoria diverselor minorităţi nu va mai constitui un element de tensiune, ci dimpotrivă, de valorificare a unui trecut comun, promotor al modernizării societale, cu temeinice argumente pentru cei ce doresc să construiască cu adevărat o Europă a tuturor, fără tensiuni artificiale care să lezeze, în fond, drepturile cele mai sacre ale individului.

Volumul poate fi achiziţionat în librăriile Polirom şi Erdélyi Magyar Könyvklub din România, precum şi la sediul din Cluj al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală.

*Minorităţi etnoculturale. Mărturii documentare. Ţiganii din România (1919-1944), volum editat de Lucian NASTASĂ şi Andrea VARGA, Cluj, Edit. CRDE, 2001, 684 p., ISBN 973-85305-2-0.

Sursa informaţiilor despre acest volum este aici.

Related External Links

dan-marius

Recent Posts

Nunta de 10 stele Serafina & Gladiator în Dinastia Jamaila

Poți să le urezi Casă de piatră chiar dacă au trecut 4 săptămîni (cel puțin…

11 luni ago

Cartierul de țigani din Craiova

Trebuie să recunosc, n-am fost pînă acum prin Craiova dar orașul pare frumos așa, doar…

11 luni ago

Haurențiu la dentist

Iar în cazul ăsta dacă nu merge Haurențiu la dentist, Piranda face în așa fel…

11 luni ago

Lele & Roby Onee – N-ai vrut țigan

Dacă tot am ajuns la porcăriile pe care unii le consideră ca fiind muzică trebuie…

11 luni ago

Descinderi la un clan de țigani care terorizează Timişoara, 2024

O problemă e lipsa acută de educație și faptul că unii consideră folosirea violenței este…

11 luni ago

Alex Botea & Tony One – Români și Țigani

Să spui că asta este muzică înseamnă să insulți muzica cu gusturile tale proaste și…

11 luni ago