Categories: IstorieMass-media

Despre istoria tiganilor in Liberatatea

Evenimentele din Franţa din ultimele săptămîni, de cînd s-a luat decizia expulzării ţiganilor, au stîrnit interesul multora, mai ales din partea mass-mediei.

Am găsit în Libertatea două articole care spun pe scurt cîteva cuvinte despre istoria ţiganilor pe teritoriul românesc: ei au venit în Europa din India prin filiera Persia – teritoriul Armeniei de azi – Imperiul Bizantin – Peninsula Balcanică. Şi-au continuat deplasarea spre vest, sud sau nord, inclusiv Ţările Române. Prima atestare documentară de la noi este din anul 1385 şi îi prezintă pe ţigani ca robi ai mănăstirilor, boierilor şi domnitorului.

Au fost foarte bine primiţi aici, şi chiar căutaţi în anumite cazuri, pentru că erau buni meşteşugari şi erau folosiţi de către populaţia majoritară românească tocmai pentru aşa ceva. În foarte multe situaţii au fost luaţi ca şi robi, ca parte a obiceiurilor de atunci dar şi ca încercare de a-i împiedica să emigreze mai departe, spre restul Europei, iar localnicii să rămînă fără forţă de muncă calificată. Eliberarea lor din robie s-a făcut în mai multe etape în secolul XIX.

“Ţigan” este termenul românesc pentru populaţia de origine indiană, este preluat de la greci şi bulgari pentru că ţiganii au sosit la noi dinspre sudul Dunării. Era doar un nume de etnie, aşa cum l-am perceput şi eu mereu, deşi unii au început să îi dea o notă peiorativă. Termenul “rrom” a fost introdus la noi în anii 1930 de către unii intelectuali ţigani care au militat pentru modernizarea etniei sub toate aspectele. S-a dorit ca termenul respectiv să marcheze ruperea de un trecut în care ţiganii erau asimilaţi cu sărăcia, lipsa de educaţie şi robia. În presa românească de atunci, ca şi acum, s-au folosit ambii termeni.

Articolele din Libertatea se găsesc aici şi aici. Unul dintre ele este un interviu cu istoricul Viorel Achim care a scris cîteva cărţi despre istoria ţiganilor. El abordează şi subiectul deportării în Transnistria în timpul celui de-al doilea război, din cele 25 de mii de persoane aparţinînd etniei care au fost deportate au murit cam jumătate din cauza foamei, bolilor şi a condiţiilor mizerabile.

Related External Links

dan-marius

Recent Posts

Nunta de 10 stele Serafina & Gladiator în Dinastia Jamaila

Poți să le urezi Casă de piatră chiar dacă au trecut 4 săptămîni (cel puțin…

11 luni ago

Cartierul de țigani din Craiova

Trebuie să recunosc, n-am fost pînă acum prin Craiova dar orașul pare frumos așa, doar…

11 luni ago

Haurențiu la dentist

Iar în cazul ăsta dacă nu merge Haurențiu la dentist, Piranda face în așa fel…

11 luni ago

Lele & Roby Onee – N-ai vrut țigan

Dacă tot am ajuns la porcăriile pe care unii le consideră ca fiind muzică trebuie…

11 luni ago

Descinderi la un clan de țigani care terorizează Timişoara, 2024

O problemă e lipsa acută de educație și faptul că unii consideră folosirea violenței este…

11 luni ago

Alex Botea & Tony One – Români și Țigani

Să spui că asta este muzică înseamnă să insulți muzica cu gusturile tale proaste și…

11 luni ago